In de 12e eeuw v. Ch. gebruikte koning Minos van Kreta condooms die vervaardigd waren van geitenblaas om zich tegen aandoeningen te beschermen. In de 10de eeuw v.Chr. gebruikten de Japanners een foedraal "Kabutogate" genaamd dat vervaardigd was uit leder of schilpad. 4000 jaar geleden beschermden de Chinezen zich ook met behulp van een papieren keurslijf of ingeoliede zijden bandjes. Bepaalde geschriften laten ons veronderstellen dat de Romeinen en Grieken over condooms beschikten die waren vervaardigd uit dierlijke membranen.
Het is in de 15e eeuw dat een Italiaanse arts, Gabriele Falloppia, het gebruik aanbeveelt van een linnen beschermingsmiddel dat met zalven is ingesmeerd, omwille van de syfilisepidemie die de Europese volkeren en meer bepaald de soldaten teisterde. Lodewijk XIVheeft bijgedragen tot de ontwikkeling van dit codoommodel door er een zijden of fluwelen versiering aan toe te voegen.
In 1735 verschijnt het eerste condoom dat is vervaardigd uit dierlijke aanhangsels. Vanaf dit ogenblik zal de ontwikkeling van dit beschermingsmiddel niet meer ophouden en zal het condoom zich verspreiden tussen alle volkeren. In 1744 wordt in Londen de eerste condoomwinkel geopend.
In 1870 vindt de Schotse scheikundige, Charles Goodyear, de vulkanisatie uit. De condooms worden zo uit deze nieuwe materie geknipt die heel wat fijner zijn, ongeveer 1 mm dik.
In 1880 verschijnt het eerste condoom in latex. Enkele jaren later verschijnt het condoom met reservoir. Uiteindelijk komen kleuren en aroma's het assortiment vervolledigen.
In de 20e eeuw, omwille van de medische vooruitgang in de strijd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) en door de uitvinding van de anticonceptiepil, geraakte het condoom stilletjes in de vergeethoek. Door de opkomst van aids kwam het gebruik het condoom terug in voege.
In de jaren negentig kent het condoom nieuwe ontwikkelingen dank zij nieuwe technologieën. Durex ontwikkelt een condoom dat is vervaardigd uit Duron, een soort polyurethaan dat tweemaal zo sterk is als latex en vooral heel wat fijner, voor een meer natuurlijk gevoel. De aroma's en de kleuren, de vormen en de texturen vormen de onderzoeksgebieden die door de fabrikanten worden ontgonnen om het condoom alsmaar te verbeteren tot de staat waarin we het nu kennen.
Vandaag is het condoom het enige beschermingsmiddel tegen SOA's en het HIV virus.